top of page
Ara

Suicide Squad: Kill The Justice League & Sezon 1 - WB Games'in En Yeni Live Service Girişimi Kafa Üstü Çakılıyor

  • Yazarın fotoğrafı: Arda Müstecaplıoğlu
    Arda Müstecaplıoğlu
  • 24 Nis 2024
  • 6 dakikada okunur
Görsel: WB Games

Sonuç çok daha farklı olabilirdi.


RuneScape ve World of Warcraft gibi MMO oyunlarla başlayan Live Service oyun modeli, yıllar geçtikçe daha da yaygınlaşan bir model olarak önümüze çıkmaya devam ediyor. Bu tip oyunlar düzenli olarak yeni içerik getirerek oyuncuların oyuna geri dönmesini sağlarken şirketlere aylık abonelik, indirilebilir içerik, microtransaction ve sezon bileti gibi oyun için satın alımlarla da bu oyunculardan para kazanma fırsatı sunduğundan sürekli para kazanma arayışında olan şirketler için mükemmel bir sistem olarak görülüyor. Bu sebepten ötürü yayımcılar ve geliştiriciler son senelerde kendi altın yumurtlayan Live Service tavuğu arayışlarını hızlandırdılar. Bu yayımcılardan biri 2021'den beri 5 Live Service oyun çıkartan WB Games, en yeni tavuk adayları da Şubat başında çıkardıkları Suicide Squad: Kill the Justice League.


Suicide Squad: Kill the Justice League (SSKTJL) piyasaya sürüldüğünde hem incelemeciler hem de oyuncular tarafından yerden yere vuruldu. Çoğu insan incelemelerinde geliştirici Rocksteady'nin bu oyunu çıkararak hem itibarlarını, hem kendi yarattıkları evreni, hem de geleceklerini mahvettiklerini düşündüklerini açık açık belirtiyorlardı. Ancak ben ilk duyurulduğundan beri SSKTJL'nin mükemmel bir oyun olmasa bile en azından iyi bir tecrübe olacağına inanan nadir insanlardan biriydim.


Harley Quinn balkonda yaslanırken biriyle telsiz yoluyla konuşuyor. Arka planda Brainiac'in gemisi görünüyor.

Oyunun Deluxe sürümünü satın almış, ana hikayesini bitirmiş ve hikaye sonrası içeriğinde saatlerini harcamış biri olarak söyleyebilirim ki SSKTJL beklentilerimi çoğunlukla karşıladı ve bazı kötü yanları da olsa oynadığım süre boyunca neredeyse hiç sıkılmadım. Bu düşüncede azınlıkta olduğumun farkındayım ancak bu incelemeyi okuduğunuzda sizin de bu oyunun insanların söylediğinden daha iyi olduğuna kanaat getireceğinize inanıyorum.



SSKTJL, Arkham serisinin son oyunu olan Arkham Knight'tan 5 sene sonra geçiyor. Harley Quinn, Captain Boomerang, Deadshot ve King Shark Amanda Waller tarafından Task Force X'e alınıyorlar ve kafalarındaki mini bomba ile tehdit edilerek Brainiac'in kontrolü altındaki Metropolis'e yollanıyorlar. Beyni yıkanan Justice League üyelerinin saldırısına uğradıklarından sonra da Waller onlara görevlerini veriyor: Justice League'i öldürmek.


Şaşkın Pikachu

SSKTJL'nin hikayesi her ne kadar tepki odağı olsa da benim başından sonuna kadar zevk aldığım bir hikaye oldu. İlk olarak oyundaki karakterlerin performansını överek başlayacağım. Oyundaki karakterler hakkında spoiler vermek istemiyorum ama özellikle 4 ana karakterin yazımı ve seslendirmesi oyunun açık ara en iyi kısmı olarak öne çıkıyor. Rocksteady önceki oyunlarında bu konuda iyi iş çıkarıyordu ve bu oyunda da aynı başarıyı gösterebilmeleri beni sevindirdi.


Hikayenin kendisinin de karakterler kadar olmasa da iyi yazıldığını söylemek gerek. Her ne kadar oyunun Arkhamverse'de geçmesi hikayenin yararından çok zararına olsa da (Deadshot niye zenci oldu? Batman nasıl hayatta? gibi sorular oyunu Arkhamverse'e bağlamayarak da çözülebilirdi.) hikayede gelişen olaylar belli bir mantık çerçevesinde geliştiğini gördüm, hikayeyi rahatça takip edebildim ve gerçekleşen olaylar konusunda kafa karışıklığı yaşamadım. Hikayenin mükemmel olduğunu iddia etmem mümkün değil ancak Live Service oyunlar arasında en iyi hikayelerden birine sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.


Live Service tipi oyunların, özellikle de Live Service Looter Shooter'ların, en önemli kısmı oynanışı oluyor. SSKTJL bu konuda da iyi iş çıkarmış durumda, ancak şüphesiz ki daha iyi olabilirdi. Örneğin karakterlerin hareket yöntemlerinin ve aktif yeteneklerinin farklı olması karakterleri bir nebze özel kılıyor (Ben özellikle Captain Boomerang'in bumerangını fırlatıp ışınlanarak ilerlemesini çok beğendim), fakat kullandıkları silah tipleri de farklı olabilirdi. Boss fight'lar oyunun en çok eğlendiğim kısımlarından biriydi ama son boss'un Justice League boss'larından birinin neredeyse aynısı olmasını savunmam çok zor. Çatışmaların hızlı geçmesi ve görevlerin kısa sürmesi benim için görev tipinin az olmasının yarattığı sıkıntıların önüne geçmeye yetti. Düşman çeşitliliği az, ancak düşmanlara verilen pasif güçlendirmeler sayesinde sürekli aynı düşmanlarla karşılaşıyormuş gibi hissetmiyorsunuz. Sanırım demek istediğimi anladınız, oynanış kısmında SSKTJL yaptığı bazı hatalara rağmen beni eğlendirmeyi başaran bir oyun oldu.


SSKTJL'yi Xbox Series X'te oynadım ve oynarken herhangi bir kare hızı düşmesi veya kasma yaşamadım ve oyun 15-20 saat içerisinde yalnızca bir kere çöktü. Tabii oynadığınız sisteme göre farklı bir tecrübeyle karşılaşabilirsiniz ancak benim oynadığım kadarıyla oyunun optimizasyonu düzgün yapılmış görünüyor.


Son olarak SSKTJL'nin fiyatlandırma ve Live Service kısmına değinmek istiyorum. Oyun konsollarda 1499 TL'ye, Steam'de 70 dolara satılıyor, Delüks sürüm ise konsollarda 2199 TL, Steam'de 100 dolar olarak fiyatlandırılmış. Genelde bu fiyatlandırmaları normal karşılıyorum ancak Live Service modelinde oyuncu çekmenin en iyi yollarından birinin giriş bedelinin düşük olması olduğunu düşünürsek (Bkz. Helldivers 2) SSKTJL'nin standard fiyatlandırmada olmasını garip karşılamamak mümkün değil. Ancak oyuncular ileride gelecek bütün içeriklere ücret ödemeden erişebilecek, oyun içi satın alımlar kozmetik mağazası ve sezon bileti ile sınırlı olacak.


Deadshot, Harley Quinn, King Shark ve Captain Boomerang birlikte duruyor.

Sonuç olarak karşımızda bir Live Service oyunu için güzel bir başlangıç bölümü var. Önceden de belirttiğim gibi SSKTJL'nin çok daha iyi olması mümkündü, ancak bu kısmı tam bir oyun yerine oyunun temeli olarak düşünebilirseniz önümüzdeki sonucun söylenenden daha iyi olduğunu görmek kolay. Oyunun tam fiyatı çoğu Türk insanı için aşırı pahalı geleceğini düşünüyorum, ancak WB Games satışları arttırmak adına yüksek yüzdeli indirimler yapıyor ve o indirimleri yakalayabilirseniz SSKTJL'yi almanızı tavsiye ederim...


Daha doğrusu ederDİM.


Açık konuşmak gerekirse incelemenin yukarıda gördüğünüz kısmının çoğunluğunu Şubat'ın başlarında, yani oyun çıktıktan birkaç gün sonra yazmıştım. Fakat Live Service oyunlarının en önemli kısımlarından biri olan lansman sonrası güncellemeleri görmeden inceleme yazmak istemedim, bu yüzden de en azından güncellemeler hakkında fikir edinebilmek adına Sezon 1 güncellemesini beklemek istedim. Güncellemenin Mart'ta geleceği söyleniyordu ve 28 Mart'ta da oyuncuların erişimine açıldı. Peki SSKTJL'nin ilk içerik güncellemesi nasıl?


SSKTJL Sezon 1 oyuncusu vs SSKTJL Ana Hikaye Oyuncusu

Sayın okuyucu, oyunu duyurulduğundan beri savunan, son 2 aydır arkadaşlarımın dalga geçer tavırlarına maruz kalmama rağmen halen oyunun iyi olduğuna dair inancımı koruyan biri olarak şunu anlamanızı istiyorum: Suicide Squad: Kill the Justice League'in Sezon 1 güncellemesi, Live Service güncellemeleri içinde açık ara en kötüsü. İstediğiniz güncelleme ile karşılaştırmaya çalışın: Destiny 2 Lightfall, Overwatch 2 Invasions, World of Warcraft Shadowlands... Saydıklarımdan hiçbirini oynamadım bile, ama %110 eminim ki hepsi de Sezon 1 güncellemesinden iyidir.


Öncelikle bu sezonun yeni karakterini, yani Joker'i, oynamak isteyenlere kötü bir haberim var: Joker'i açabilmek için yaklaşık 10 saat boyunca görevden göreve koşmanız, sonrasında da başka bir Brainiac'i öldürmeniz gerekiyor. Eğer bu sürecin sıkıcı olduğunu düşünüyorsanız iki tane not düşmem gerekiyor: Bu sezonun Brainiac boss fight'ı ayrı bir Justice League boss'unun tıpatıp aynısı, ve sürekli yapmanız gereken görevler arasına yenisi eklenmemiş. En kötü tarafı da Brainiac'in çakma olduğunun saklanmaması ve bu sezon için yeni görevler vaat edilmiş olması. Neredeyse unutuyordum: Sezon ortası güncellemesinde bir Brainiac boss fight'ı daha var ve o da başka bir Justice League boss fight'ının çakması.


Eğer sırf Joker'i almak için halihazırda ana hikayede oynadığınız görevleri ve boss fight'ları tekrar etmek istemiyorsanız endişelenmenize gerek yok: 1000 Luthorcoin (gerçek parayla satın alınabilen oyun içi para birimi) karşılığında Joker'i erken açabiliyorsunuz. Daha ilk sezondan "bedavaya erişilebilen" karakterlere erken erişimi parayla sattıklarını gördüğümde gözlerime inanamadım açıkçası. Joker'i açmanın bu kadar uzun bir süreç olmasının tek sebebinin de insanları Joker'i erken açabilmek için para vermeye yöneltmek olduğuna eminim.


Şimdi de belki en önemli sorulardan birini cevaplamak istiyorum: Joker nasıl? Oyunun ilk çıktığı günlerde yaşanan bağlantı sıkıntıları nedeniyle Rocksteady'nin etkilenen oyunculara verdiği Luthorcoin sayesinde Joker'i cebimden para vermeden erkenden açma fırsatım oldu ve Joker'i 3 saat boyunca oynadım ve hareket sistemini çok beğendiğimi söyleyebilirim. Aktif yetenekleri de çok havalı duruyor, ancak AoE yeteneğinin verdiği hasarın çok az olduğunu gördüm. Genel anlamda oynarken zevk aldım ama tabii ki Joker'i açmak için aynı görevleri 10 saat boyunca yapmaya değmez. Aynı sebepten ötürü Battle Pass ve gördüğüm kadarı hoşuma giden yeni silahlara detaylı bir şekilde değinmek istemiyorum: Battle Pass'te ilerlemek ve yeni silahları almak için sarf ettiğiniz emeğe yazık olacak.


Bu incelemenin ilk cümlesinde sonucun çok farklı olabileceğini yazmıştım. O cümle özellikle bu berbat Sezon 1 güncellemesine dair düşüncelerimi dile getiriyor. Bazılarınız bu güncellemenin nasıl daha iyi olabileceğini merak ediyor olabilir. Ben ise Rocksteady'nin öbür çizgi roman devinin Live Service oyununun en başarılı olduğu kısmı neden kopyalamadığını anlamaya çalışıyorum.


Marvel's Avengers'ın bir Live Service başyapıtı olduğunu iddaa etmeyeceğim, ancak içerik güncellemeleri konusunda müthiş bir iş çıkardıklarını söylemem gerekiyor. Avengers'ın eklentilerinde yeni karakterlere başından itibaren erişim sağlayabiliyor, böylece yeni karakter için oyuna dönenler istediğine 10 saat sonra değil, hemen ulaşmış oluyor. Ayrıca her ne kadar Avengers'ın görev çeşidi açısından kötü olduğunu düşünsem de aynı görevleri çoğunlukla farklı bir dövüş sistemi bulunan bir karakterle yapmak sürecin biraz daha eğlenceli geçmesini sağlıyor. Tabii eklentiler ile gelen hikayelerin iyi olması da olumlu bir faktör. SSKTJL Avengers'ın bu yönünü taklit etseydi şu anda bu sezon güncellemesi hakkında çok farklı konuşuyor olabilirdik. Ama Rocksteady'nin içerik eklentilerine düzgün bir hikaye eklemekten bile aciz olduğunu görmek beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.


Peki şimdi ne olacak? WB Games SSKTJL'nin satışlarının beklentilerin altında kaldığını açıkladı. Ancak Live Service oyunlardan genelde umduğunu bulamamasına ve geçen sene çıkardıkları Hogwarts Legacy'nin senenin en çok satan oyunlarından biri olmasına rağmen tek oyunculu oyunlardan uzaklaşıp Live Service oyunlara daha fazla yönelmek istediklerini de belirttiler. Warner Bros.'un CEO'sunun izlenmeye hazır olan filmleri gider olarak gösterebilmek adına vizyona çıkarmayan biri olduğunu öğrendiğinizde bu açıklama daha mantıklı gelecektir, ancak eğer bütün Live Service oyunlarında Suicide Squad: Kill the Justice League Sezon 1'e benzer içerik güncellemeleri gelecekse WB Games'in geleceği hiç de parlak görünmüyor.

 
 
 

Opmerkingen


Bize Ulaşın

Bu sayfa için öneri ve geri bildirimlerinizi aşağıdaki formu kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page